Vad är karma?

 

Innehåll:

Utgångspunkt

Moraliskt antagande

Kausalitet och karma

Varför måste barn lida?

Är karmat allt?

Karma i Bibeln

Hur kan Gud låta det ske?

Har också jag en gång varit en förövare?

Eller var jag en gång en stor välgörare eller en berömd person?

Hur började allt?

Hur slutar det?

Gäller karmat för alla?

Får man döda?

 

 

Utgångspunkt

Utgångspunkten för denna diskussion är att människans själ reinkarnerar. Detta tror idag uppskattningsvis 2/3 av mänskligheten, därav 1/3 av människorna i den västerländska kulturen, bland de senare inte minst ett flertal kristna som i detta avseende privat har en annan åsikt än deras kyrka. Reinkarnationstron torde vara lika gammal som mänskligheten. Den fanns i nästan alla gamla kulturer och religioner, till och med i den gnostiska urkristendomen. Man kan förenklat säga: där denna tro inte (längre) finns idag, där har den funnits tidigare.

De som inte tror på reinkarnationen utgör alltså – aktuellt och historiskt – en minoritet av världsbefolkningen.

Alla religioner lär, att människan har ett jag, kallat själ, som överlever kroppens död. Ett jag som efter döden minns, tänker, känner och handlar, dock utan att ha en fysisk kropp. I detta avseende är själen en kroppslös varelse, en sorts andevarelse. (Endast buddhismen talar om en annan form av överföring än genom en själ i bruklig bemärkelse.)

En sådan själs existens är naturligtvis en förutsättning för reinkarnation. Det är nämligen denna själ, som en tid efter att den tidigare kroppen dog förbinder sig med ett embryo hos en kvinna som just har blivit havande, och sedan föds till en ny förkroppsligad tillvaro.

Reinkarnationen kan ha en mening endast om information om dess tidigare existens(er) medförs in i den nya förkroppsligade tillvaron, även om denna information sedan är omedveten i den nya kroppen.

Det är en viktig framgång i modern psykologi att den har visat att människan har ett omedvetet jag. Eftersom vi i vårt medvetna jag (med sällsynta undantag) inte minns de informationer som själen har fört med sig, torde de därför ligga i det omedvetna jaget, på liknande vis som t.ex. glömda barndomsminnen (som enligt erfarenhet kan dyka upp på nytt under vissa omständigheter).

Det är också en framgång i modern psykologi att den har visat hur människan – utan att vara medveten om det – påverkas av vad som ligger dolt i det omedvetna jaget, ibland starkt.

Med denna utgångspunkt, alltså reinkarnationshypotesen, befattar sig följande diskussion med frågan om hur världen då ser ut för människa och själ.

 

 

Moraliskt antagande

Vi antar vidare att människans själ i loppet av upprepade inkarnationer utvecklar sig, d.v.s. i något avseende blir “bättre”. Om själen väsentligen skulle förbli oförändrad eller ändra sig rent tillfälligt (ibland bättre, ibland sämre) skulle reinkarnationen inte ha någon mening. Vi utgår ifrån att den har en mening. Vi utgår ifrån att den gradvisa (om än ibland långsamma) “förbättringen” av människans själ står i ett sammanhang med andra själar. Den logiska förväntningen vore då att denna “förbättring” manifesterar sig i en allt (om än långsamt) bättre samverkan mellan olika själar, i en större ordning i en själspopulation. En särskild form av samspel kallas “kärlek” och uttrycker sig i att själar hjälper och främjar varandra, så att deras samspel blir allt effektivare och angenämare och destruktiva aspekter i samspelet allt färre. En sådan ordning har en karaktär av frivillighet.

Det fanns och finns också andra ordningar i populationer av förkroppsligade själar, nämligen sådana som har upprätthålls med makt och tvång. Eftersom människor i en sådan ordning inte mår bra, leder detta till att en ordning av detta slag enligt erfarenhet har en lägre produktivitet (hur man än vill definiera produktiviteten) och därför ofta är ganska obeständig. Sådana ordningar tenderar till att på grund av motverkande (revolterande) krafter falla isär när makttrycket når en kritisk punkt.

Därför utgår vi från antagandet att utvecklingen i princip fortskrider mot en allt större ordning i form av ett frivilligt samspel mellan förkroppsligade själ

 

 

Kausalitet och karma

Om själarna – de förkroppsliga jagen – utvecklas, måste det finnas ett kausalt samband från en förkroppsligad tillvaro till en annan. Vidareutvecklingen i en inkarnation måste bygga på föregående inkarnation. Också av det skälet måste en ny inkarnation påverkas av en (eller flera) tidigare. Denna kausalitet kallas karma (från sanskritroten kri, som i vidaste bemärkelse betyder “handling”). Den har med efterverkningar av handlandet att göra, eftersom handlandet är dynamiskt och utvecklingen leder till ett allt riktigare handlande. Varat är däremot ganska statiskt och torde ha mindre med karma att göra.

Om en förkroppsligad själ handlar så att detta har en negativ eller rentav destruktiv effekt på populationens ordning, måste utvecklingen kräva att detta handlande rättas till. En sådan själ måste alltså lära sig att handla annorlunda och på så sätt, att dess handlande allt mera överensstämmer med en god ordning.

Hur kan den lära sig det? Kanske i själstillståndet mellan inkarnationer, men om reinkarnationen skall ha en mening lär sig själen helt säkert också av de upplevelser och erfarenheter som den har i inkarnationerna själva. Om den tidigare handlade emot en god ordning, måste den alltså lära sig att handla mera i överensstämmelse med en god ordning. Den kommer att erfara vilken effekt dess tidigare och ännu outvecklade handlande hade på populationen och dess ordning.

Reinkarnationsläran är alltså oskiljaktigt förbunden med karmaläran. Den senare läran säger att vi vid olämpligt handlande själva måste erfara vad de kände, som utsattes för vårt handlande. Detta betyder i logisk konsekvens att om en själ i en tidigare inkarnation var förövare, måste den erfara hur det gick för dess dåvarande offer. Den kommer att nu stå på offersidan i en liknande situation.

Detta uppfattas alltför ofta som “bestraffning”, vilket är en inskränkt uppfattning. Det handlar inte om hämnd och vedergällning utan om undervisning, om att få en uppfostrande lektion. Har man nämligen erfarit och vet hur det vid förövarskapet gick för offren, lär man sig att aldrig göra så igen. Beteckningen “bestraffning” är fel.

Man kan också se det som en erfarenhetskomplettering. Om någon var en förövare, upplevde han situationen ensidigt. Han upplevde bara hur det gick för förövaren, men inte hur det gick för offret (offren). Den sidan av upplevelse fattas för honom. Han hade bara en “halv” upplevelse. Om han då måste hämta igen den “andra häften”, blir erfarenheten “rund” – det som fattades tillkommer och den blir fullständig.

I österlandet betecknas karma ofta som oundgängligt. Man kan aldrig undgå följderna av sitt eget handlande. Den empiriska erfarenhet som hopar sig allt mera i västvärlden genom återupplevelser och framhämtade minnen ger en annan bild. Den som innan han dör i förövarlivet uppnår insikt, ånger och omvändning och vet att han aldrig kommer att göra sådant igen, behöver naturligtvis inte också ha motsvarande erfarenhet på sitt eget skinn. Han begriper det ju redan! Tyvärr är det dock så att de flesta bara har rättfärdiganden och ursäkter för sitt handlande. Det är de senare som behöver en motsvarande lektion för att lära sig av den och utvecklas.

Är karmat orättvist? Om jag “straffas” (för att ännu använda denna felaktiga beteckning) och vet inte för vad, vad skall då det vara bra för? Som vi har sett ovan vet man det i det omedvetna själsjaget. Det är bara det medvetna rationella jaget i huvudet som inte vet det. På själsnivån stämmer ekvationen, där ser man sammanhanget och lär sig ändå av erfarenheten.

Låt oss ta ett exempel på ett förövarskap. En man våldtar upprepade gånger kvinnor i sitt liv. Vem skulle då se det som orättvist om han sedan själv blir en kvinna och upplever våldtäkt på sin egen kropp? Just inte som “straff”, utan som en lektion.

Vid första påseendet verkar det särskilt grymt för oss om ett barn måste lida, och det är väl förståeligt. Men om barnets själ har flera inkarnationer bakom sig är det inte verkligen ett barn, utan bara dess kropp. Och har själen själv (för att bli kvar vid exemplet ovan) missbrukat och skändat just barn, kan man då verkligen se det som orättvist om den i en ny kroppslig tillvaro upplever detsamma just som ett barn? Dess offer var ju också barn! Om någon har en bättre förklaring till detta, ber jag om besked. Att bara tillbakavisa denna empiriska erfarenhet utan att ge en bättre förklaring, gäller naturligtvis inte. Så enkelt kan man inte göra det för sig, för då skulle ett barn lida utan orsak, vilket vore mycket grymmare! Utan reinkarnationshypotesen gäller detta än mera… Då frågar vi med rätta, hur Gud kan låta sådant ske!

Här blir förstås betraktelsen svår, men med utgångspunkt från reinkarnation och karma framträder ett systematiskt sammanhang som man svårligen kan frånkänna en rättvisa. För därav följer som ett oundvikligt faktum att bara kroppen men inte själen är ett barn. (Själen kunde rentav ha många flera inkarnationer bakom sig är moderns.)

Karmat uppfattas ofta som något negativt, men är egentligen neutralt. Goda handlingar har goda följder, onda handlingar har onda följder.

I östern råder inte sällan den uppfattningen att man inte bör ingripa i en annan människas karma. Man tvekar då att hjälpa, eftersom den som lider skulle ha förtjänat det. Även om det till en början må se ut så i den här systematiken, är det likväl fel. Det handlar ju om en utveckling till en ordning som vi har betecknat som “kärlek”. Om vi ändå ingriper och visar den lidande en kärlek, som tidigare han själv inte var i stånd att ge, fördjupas lektionen. Den kan rentav ta en ny vändning. Hjälpen är då i varje fall inte förgäves utan vår plikt! Om den når fram och gör det lättare för personen eller rentav gör slut på lidandet, har den som led fått en ännu bättre lektion! Och det kanske utan att behöva lida mera!

Den som inte vill hjälpa skapar sig däremot lätt ett karma för en underlåtenhetsgärning…

Skulle dock hjälpen inte nå fram, inte tas emot eller inte vara till nytta, får via anta att den lidande ännu inte är färdig med sin lektion. Vårt försök att hjälpa har då inte gjort någon skada, utan var i varje fall en kärleksdemonstration som den lidande kommer att förstå längre fram. Försöket var i varje fall vår plikt och det är inte vårt fel att det inte lyckades. Däremot kan det lätt bli vårt fel om vi underlåter att hjälpa.

 

 

Varför måste barn lida?

Den här världen är full av lidande av alla tänkbara slag. Det som vanligen berör oss mest, är när barn lider. Oräkneliga massor av barn föds till lidande – i områden där det råder hunger, krig, epidemier, förföljelse, nöd, elände, etc., o.s.v., m.m,… – och upplever inte en lycklig minut. Barn föds sjuka, vanställda, missbildade oh efterblivna. De föraktas och plågas för sin härkomsts skull. Barn hatas redan i moderlivet av våldtagna kvinnor. Barn föds massvis till familjer, där de inte får kärlek, utan från omogna och primitiva föräldrar får uppleva tillbakavisande, att vara oönskade, våld, missbruk och rentav hat – också massor av barn i vår västliga värld. De utnyttjas i vissa trakter till slavarbete. Än idag råder hos många den primitiva medeltida inställningen, att en flicka skulle vara mindre värd än en pojke.

För många år sedan höll jag ett föredrag i Schweiz. När jag talade om sådana saker tog en läkare till orda: ”Jag har som läkare sett mycket i den här världen. Jag har upplevt så ofattbart mycket lidande bland barn, att jag inte längre kan tro på en god Gud. Vad vi får veta genom medierna är bara spetsen på isberget”.

Hur kan detta vara möjligt? Hur kan Gud låta detta ske?

Det enda svar som erbjuder en någorlunda anständig förklaring är den som grundar sig på reinkarnation och karma (s.o.). Annars skulle oskyldiga barn lida utan någon vettig orsak och Gud skulle vara ett monster.

Detta är för mig det starkaste argumentet för reinkarnation och karma!

 

 

Är karmat allt?

Karmat är inte allt. Om vi hamnar i situationer av lidande, kan detta också ha andra orsaker. Det förekommer att vi ur omedvetna skuldkänslor utvecklar en sorts “självbestraffningsmönster” och drar till oss mera lidande. Vi har redan haft vår lektion men förhåller oss omedvetet så här: “Vem vet om det räcker? Jag söker mig hellre ännu en lektion för att vara säker”. Detta är naturligtvis fel. Därför är det så viktigt att man i en regressionterapi uppdagar gamla skuldkänslor och löser upp dem!

Rädslor tenderar till att dra till sig det man fruktar. Det är ett erfarenhetsfaktum att det snarare händer den som är rädd än den som inte är det. Därför kan också rädsla dra oss in i situationer som inte hade behövt vara. Därför är det viktigt att uppdaga orsaker till rädslor och lösa upp de senare. Vi bör allmänt sträva efter att göra oss fria från rädslor. Detta är inte lätt och då är det bra om man får hjälp.

Men om någon skulle lida utan orsak vore det den största orättvisan! Det vore det grymmaste av allt. Om det finns någon orsak till lidandet är det grymt nog, men inte i samma utsträckning som om det vore utan orsak.

Att det nästan alltid torde finnas en orsak fritar inte förövaren (förövarna) på något vis från ansvar! Det nedvärderar inte på något vis lidandet! Den som ser det annorlunda har inte förstått det (eller vill kanske “taktiskt” missförstå med avsikt). Det betyder bara en sak: lidandet kunde åtminstone i princip bli lättare att bära för den som lider, om han bara vet sammanhanget. Eller han tar det med mera ödmjukhet, kanske litet som Jesu storartade exempel: “Fader, förlåt dem, för de vet inte vad de gör”. Och vet den som lider ännu inte sammanhanget, kommer han att göra det senare (i varje fall efter döden) och ser det då vid en återblick i ett annat ljus. Om någon därigenom blir fritagen från ansvar så är det Gud… (se nedan: Hur kan Gud låta det ske?).

 

 

Karma i Bibeln

Även om den kyrkliga teologin inte vill veta av ordet “karma”, står dess princip upprepade gånger och tydligt nog i Bibeln!

1. Mos 9:6: “… den som utgjuter människoblod, hans blod skall av människor bliva utgjutet…”

4. Mos. 14:18:Herren är … låter icke någon bliva ostraffad, utan hemsöker fädernas missgärning på barn och efterkommande i tredje och fjärde  led.”

De gnostiska kristna förstod detta som: “… tredje och fjärde inkarnation …”. Om den vanliga tolkningen skulle vara sann är detta en himmelsskriande orättvisa, men om den gnostiska är sann, är det rättvist!

Jfr. 5. Mos. 24:16: Föräldrarna skola icke dödas för sina barns skull och barnen skola icke dödas för sina föräldrars skull; var och en skall lida döden genom sin egen synd”  och Hesek. 18:20: “…en son skall icke bära på sin faders missgärning, och en fader skall icke bära på sin sons missgärning …”

Ordspr. 22:8: “Den som sår vad orätt är, han får skörda fördärv…”

Job 4:8: “… så har jag sett det gå, att de som plöja fördärv och de som utså olycka, de skörda och sådant…”

Hosea 10:12-13: “Sån ut åt eder i rättfärdighet, skörden efter kärlekens bud … I haven plöjt ogudaktighet, orättfärdighet haven I skördat …”

Obaja 15: “… Såsom du har gjort, så skall man ock göra mot dig; dina gärningar skola komma tillbaka över ditt  eget  huvud.”

Matt. 5:7: “Saliga äro de barmhärtiga, ty dem skall vederfaras barmhärtighet.”

Matt. 6:14-15: “Ty om I förlåten människorna deras försyndelser, så skall ock eder himmelske Fader förlåta eder; men om I icke förlåten människorna, så skall ej heller eder Fader förlåta edra försyndelser.”

Matt. 7:1-2: “Dömen icke, på det att I icke mån bliva dömda; ty med den dom varmed I dömen skolen I bliva dömda, och med det mått som I mäten med skall ock mätas åt eder.”

Matt. 7:12: “Därför, allt vad I viljen att människorna skola göra eder, det skolen I ock göra dem; ty detta är lagen och profeterna.” Vgl. Luk. 6:31.

Matt 7:17-18: “Så bär vart och ett gott träd god frukt, men ett dåligt träd bär ond frukt. Ett gott träd kan icke bära ond frukt, ej heller kan ett dåligt träd bära god frukt.

Matt. 23:12: “Men den som upphöjer sig, han skall bliva förödmjukad, och den som ödmjukar sig, han skall bliva upphöjd.” Jfr. Luk 14:11 och 18:14.

Matt. 26:52: “…ty alla  som taga till svärd skola förgöras genom svärd.

Luk. 6:37-38:Dömen icke, så skolen I icke bliva dömda; fördömen icke, så skolen I icke bliva fördömda. Förlåten, och eder skall bliva förlåtet. Given, och eder skall bliva givet. Ett gott mått, väl packat, skakat och överflödande, skall man giva eder i skötet; ty med det mått som I mäten med skall ock mätas åt eder igen

Joh. 5:14: “… synda icke härefter, på det att icke något värre må vederfaras dig.”

Rom. 7:9-10: “Jag levde en gång utan lag; men när budordet kom, fick synden liv, och jag hemföll åt döden. Så befanns det att budordet, som var givet till liv, det blev mig till död…”

Detta ställe förstod de gnostiska kristna som en hänvisning till reinkarnation. Att “synden fick liv” kunde vara en hänvisning till att förgångna gärningar “lever upp” igen (som karma) i en ny inkarnation.

2. Kor. 9:6: “… den som sår sparsamt, han skall ock skörda sparsamt; men den som sår rikligt, han skall ock skörda riklig välsignelse.

Gal. 6:7: “Ty vad människan sår, det skall hon ock skörda.”

Uppb. 14:13: “…ty deras gärningar följa dem.”

 

 

Hur kan Gud låta det ske?

Mänsklighetens historia är från början en oavbruten historia om illdåd och lidanden I alla tider har människor blivit offer för mord, våld, terror och krigets hemskheter. Upprepade folkmord har ägt rum – på katarer, inkas, azteker, mayas, nordamerikanska indianstammar, o.s.v., etc. … Inkvisitionen plågade dem som trodde annorlunda i sina tortyrkammare. Miljoner kvinnor brändes på bål som s.k. “häxor”. Människor förslavades. Och mycket, mycket, mycket … mera. Det tycks aldrig ta slut.

Sedan uråldriga tider ekar i mänskligheten samma hjälplöst förtvivlade fråga: “Hur kan Gud låta det ske?” Den ställdes redan av Ipuwer i det gamla Egypten. Denna fråga kallas teodicé-problemet (teodicé = gudsförsvar – se en utförlig diskussion om det i min bok Reinkarnation, Christentum und das kirchklíche Dogma; en engelsk översättning kan nedladdas under ENGLISH > Texts på denna websida). Den kyrkliga teologin befattade sig redan under medelåldern med problemet men kom inte till en tillfredsställande lösning inom dogmens ram. Därför gav man senare upp och förklarade att detta överstiger människans förstånd. Frågan sopades alltså under mattan… Man kom inte längre än att man hänvisade till det onda i världen och det människans inneboende ondska. Denna mycket otillfredsställande hänvisning kan på sin höjd bara förklara varför det finns förövare, men inte varför människor måste lida under deras gärningar. Och inte heller varför ondskan finns …

Teodicé-problemet handlar om följande: 1. Gud är allsmäktig, 2. Gud är god, 3. Världen är full av lidande. Hur går det ihop? Antingen är Gud inte allsmäktig, eller han är inte god? En oacceptabel hypotes! Men hur då?

Det finns enligt min mening (i varje fall hittills) bara en acceptabel förklaring: reinkarnation, karma och fri vilja. Urkristendomen hade två huvudströmningar: de paulinska och de gnostiska kristna. Med början vid konciliet i Nicaea år 325, vid vilket kejsaren Konstantin gjorde kyrkan till ett verktyg för sin världsliga makt, förklarades de gnostiska kristna som kättare. De sista gnostikerna i Europa (i Asien fanns ännu en tid manikeerna) var katarerna, som på 1200-talet utrotades i ett av kyrkan lett folkmord. Gnostikerna lärde reinkarnationen. Enligt deras världsbild är vi “fallna änglar” som en gång ville lämna Guds värld för att kunna ha erfarenheter som inte vore möjliga där. Vi ville leva ut den fria viljan helt, även om den skulle strida mot en annans fria vilja så att han fick lida av det. Detta skulle inte gå i Guds värld, därför att man där är direkt förbundna med varandra. Skulle vi där tillfoga en annan varelse smärta och lidande, skulle vi i samma ögonblick känna smärtan själva. Därför gjorde vi inte sådant där. Vi krävde av Gud, att få kunna leva så, att en sådan inskränkning av den fria viljan genom hänsyn till andra inte skulle finnas. Det fulla utlevandet av den fria viljan går bara om det, om så behövs, också kan ske hänsynslöst.

Därför – så lärde de gnostiska urkristna – lät Gud nya världar uppstå. En änglahierarki på 9 nivåer uppstod, därunder en 10e nivå: människornas. De varelser – vi – som föll på den nivån “blev till själar, vilka som straff försattes i kroppar liksom i fängelser”. Därunder finns ännu en 11e nivå, demonernas och vedersakarnas nivå.

Vad är nu människans öde? Det är, att på den här 10e nivån utvecklas och lära sig vad det leder till att hänsynslöst leva ut sin fria vilja. När vi äntligen begriper detta, kan vi klättra uppför jakobsstegen som leder genom änglanivåerna, tills vi till slut kommer fram till den slutgiltiga återuppståndelsen i Guds värld. En del går en omväg genom den 11e nivån, som är en sorts helvete. Det finns dock ingen evig fördömelse utan man stannar där bara tills man har uppnått insikt, ånger och omvändelse.

Enligt denna gnostiska lära kommer vi att senare uppleva de smärtor som vi har tillfogat andra, så att vi äntligen lär oss att inte göra så igen. Det är i princip fortfarande som i Guds värld, där man – om man skulle såra en annan – i samma ögonblick känner hans smärta. Men vi upplever det här med en tidsfördröjning, inte genast utan senare. Detta är karmat. Därigenom kan vi hänsynslöst leva ut och “pröva på” den fria viljan tills vi äntligen begriper hur fel det är.

I den gnostiskt kristna läran om reinkarnation, karma och fri vilja ligger den hittills bästa och mest acceptabla lösningen på teodicé-problemet! Då är Gud fortfarande god, för han låter ingen gå förlorad på vägen. Var och en kommer någon gång, även om på många villovägar, tillbaka till Gud. Gud är allsmäktig. Han har ju – på vår begäran den gången – gjort den vägen möjlig.

 

 

Har också jag en gång varit en förövare?

Mänsklighetens historia är en hittills oupphörlig historia om våld, grymhet och lidande. Det har funnits övermåttan oräkneliga förövare och det finns nya varje dag. Om reinkarnationen finns – och det är fortfarande vår utgångspunkt – så är det rent statistiskt sett mycket osannolikt att just jag aldrig skulle ha varit en av dem. De flesta tänker helst: “Säkert inte jag, i så fall andra”. Den logiska slutsatsen är dock snarare: “Säkert jag också; om någon aldrig var en förövare så är det sannolikt en annan”. Och om jag har fått lida en del, skulle detta enligt diskussionen ovan snarare bekräfta det senare…

Detta borde leda till en mera försonlig inställning till våra medmänniskor. Om någon gör något emot oss, kan vi räkna med att vi själva en gång har gjort något liknande och att det är därför som det händer. Detta framgår av ovanstående samt de citerade bibelorden.

 

 

Eller var jag en gång en stor välgörare eller en berömd person?

Här har vi åter med statistik att göra. Det fanns och finns i mänsklighetens historia oräkneliga förövare (varje soldat och varje exekutor är också en…), men jämfört därmed bara en “handfull” välgörare och berömda personligheter. De senare torde också vara inkarnerade idag och är nu kanske allt annat än berömda. Av rent statistiska orsaker är det alltså högst osannolikt att jag var en av dem. Och om jag en gång hade varit en stor välgörare skulle jag nog ha kommit så långt i min själsutveckling att jag inte hade behövt inkarnera igen…

Det påstås gång på gång att i t.ex. regressioner ett otal Kleopatras skulle ha dykt upp. Detta har ingen grund i fakta, för det förekommer inte i verkligheten.

 

 

Hur började allt?

Som har beskrivits ovan började det enligt den gnostiskt kristna läran med att vi ville ha full frihet att leva ut den fria viljan. Den som då blev människa var ännu outvecklad och hade ännu inte lärt sig kärleken. Han var därför i stånd att handla på ont sätt. Det var honom likgiltigt hur det därvid gick för andra. Vi måste lära oss, att det är allt annat än likgiltigt.

 

 

Hur slutar det?

Enligt den gnostiskt kristna läran och många andra läror om reinkarnation har reinkarnerandet en gång ett slut. Det fortsätter inte oändligt. Var och en av oss kommer någon gång att ha sin sista inkarnation. Vad behövs för det? Uppenbarligen att vi äntligen har lärt oss att inte bara förstå den obetingade och odiskriminerande kärleken till medmänniskorna, utan att vi också konsekvent lever därefter.

Enligt empiriskt erfarenhetsmaterial från återupplevelser och återblickar tycks det också krävas att det inte finns någon själ kvar i världen som vi ännu måste försonas med.

Förmodligen finns det flera förutsättningar för att inte behöva inkarnera igen, men dessa torde vara de viktigaste.

 

 

Gäller karmat för alla?

Efter allt det som har diskuterats här måste tydligen karmat gälla för alla. Man kan inte gärna vänta sig att en själ inkarnerar utan att ha ett karma (utom allra första gången). Undantag är inte att räkna med. Särskilt inte med tanke på den logiska slutsatsen att om man lider finns det en orsak, och att detta också torde gälla för alla.

Såvida det inte finns själar som inte reinkarnerar, men de torde vara några enstaka få i så fall. Om det finns själar som inkarnerar bara en gång, men inte igen, torde dessa inte ha ett karma. Om de skulle lida, vore det ett lidande utan orsak och mycket grymmare än om det åtminstone har en orsak. Här skulle ekvationen nog inte stämma riktigt.

Fall med frivilligt lidande torde vara mycket sällsynta! Men även sådana kan undantagsvis tänkas finnas. Jesus var uppenbarligen ett sådant undantag. Han tog frivilligt på sig att bli korsfäst, för han visste att hans mission på jorden av vedersakarna skulle föras till ett sådant slut. Men: led han verkligen? Kristus står nog över allt lidande! Också i det avseendet torde han vara ett särskilt fall! Endast högt utvecklade inkarnerade varelser är i stånd att frivilligt ta på sig svårt lidande, men det betyder nog att just de egentligen står över lidandet.

 

 

Får man döda?

Jesus sade: “Du skall icke döda!”, “Älska era fiender!” och också: “Blir du slagen på ena sidan, vänd den andra till”. Trots detta dödas det flitigt varje dag i världen, också av kristna… I Nordirland, till exempel, tar katoliker och anglikaner sedan årtionden livet av varandra, och de hycklar ändå att de skulle vara kristna. Massor av krig har letts och utkämpats av självpåstådda kristna, ofta med kyrkans välsignelse. Det värsta var korstågen! Där lärde vi muslimerna vad deras terrorister gör mot oss idag. Är detta vårt karma?

Karmat lär oss i överensstämmelse med Jesu ord någonting annat. Det är alltid fel att döda, utom – som enda undantag – om man därigenom kan rädda andra. Det är i princip rätt att försvara sig, men särskilt att försvara andra. Detta måste ske med rätta medel. Att döda bara för att rädda mitt eget liv tycks enligt karmat gå för långt. Om man inte glömmer att bara kroppen kan dö men aldrig själen, måste det vara en alldeles speciell situation om jag dödar i självförsvar. Man gäller det att rädda andra är det en annan sak. Om jag kan rädda människor bara genom att i sista minuten ta livet av en mördare är det fråga om en annan situation, för annars skulle jag ju låta de andra dö… Detta får dock aldrig bli en ursäkt. I denna mening kan militärt självförsvar under vissa omständigheter vara någorlunda acceptabelt. Men det flesta angreppskrig bortförklaras som “självförsvar”… Gandhis princip är mycket ädlare och större: civil olydnad, att inte samarbeta. På det viset kunde han få hela den brittiska ockupationsmakten i Indien att ge upp!

Rättvist självförsvar med lämpliga medel är en sak. Hämnd är en annan. “Hämnden är ljuv” – men dyr! Det “ljuva” går snart förbi men den självsaltade karmiska räkningen kommer oundvikligen efter… (såvida man inte i rätt tid kommer till insikt, ånger och gottgörelse).