Om sexualitet och Bibeln

 

Jag har på den här websidan inte tagit med en notis som jag skrev som ett debattbidrag i Sökaren 1/2000, sid. 15: ”Om Sai Baba” (tyvärr nedkortad till hälften). I den engelskspråkiga avdelningen inte heller en motsvarande notis ”Sex Adventures of the Gurus” (Life and Soul Magazine, Chipping Norton, England, No. 21, December 2001, s. 36). Båda skrevs med anledning av diskussioner i motsv. tidskrift om flera rapporter om att Sai Baba skulle ha ägnat sig åt homosexuellt och pedofilt beteende med ett antal devotees.

Istället för de två notiserna vill jag här gärna skriva min tankar om detta och framför allt diskutera ”syndafallet” i Bibeln och människans sexualitet. I slutet av den texten har jag tillfogat tankar om Mary Magdalene och Jesus, av en mycket aktuell anledning betr. DaVinci-Koden…

 

Sexualitet och Bibeln

SAMMANFATTNING

Men är inte ’Elohim pluralis majestatis?

Babyloniska källor

En hypotes om träden i Eden

Maria Magdalena och Jesus

Har kyrkan och kristenheten en hemlig historia?

Två Kristussar?

Referenser

[Anm. till transliterationen]

 

Hur kommer det sig att just sexualiteten tycks vara ett så särskilt tema i detta sammanhang? Det har nog med ett uråldrigt maktspel att göra. Varje normal människa har åtminstone ibland sexuella känslor (även om en del inte vill erkänna det). Om man stämplar detta som syndigt, har man ett maktinstrument. Nästan varje människa har då åtminstone potentiella (om än omedvetna) skam- och skuldkänslor och blir lättare manipulerad av maktlystna institutioner. Kyrkans skenmoral och syndaförklaring av sexualiteten har bidragit till en pervers situation i samhället, som först på senare årtionden långsamt har börjat övervinnas. Den har orsakat mycken osämja och mycket lidande i äktenskap och familjer. Barn har uppfostras med en pryd inställning och fördomar, och därigenom ”förberetts” för ett äktenskap, som i varje fall i sexuellt avseende inte kunde bli särskilt lyckligt. Och fungerar inte sexualiteten i äktenskapet, är dess lycka ofullständig, kanske skenbar eller förespeglad, eller man har i resignation funnit sig i något, som man inte vet kan vara mycket bättre. Tydliga symptom på detta är, att i vårt samhälle reklam och annat har så stor effekt genom att locka med åtminstone dolda antydningar om något sexuellt samt än mera den anmärkningsvärda omfattningen av en månggrenad sexindustri, som även omfattar extrema former av pornografi och aldrig hade kunnat bli så framgångsrik som den har blivit om den inte hade kunnat profitera från undertryckta sexuella känslor i samhället.. Kan allt detta verkligen överensstämma med Bibeln? (Jfr. denna artikel.) Mycket värre är det dagligen förekommande sexuella våldet och den förskräckliga omfattningen av missbruk av barn. Det kan inte betvivlas, att en av faktorerna i bakgrunden är sexuell frustrering i ett samhälle med en dubbel moral, vilket inte på något sätt får uppfattas som en ursäkt för förövarna, utan istället är ett påpekande på att den sociala sympatologin som det här rör sig om är mycket mera komplex än vi vill tro och omfattar faktorer som de flesta av oss inte vill se...

Jag vill förutskicka, att jag är kristen. Jag betraktar mig som en gnostisk kristen. Men det är tydligt, att kyrkornas version av ”kristendom” avviker från Jesu sanna lära och har blivit till ett kärt maktinstrument, som i många fall t.o.m. strider mot Jesu lära.

 

En grundläggande historisk orsak för sexuellt förtryck, dubbelmoral och prydhet överhuvudtaget torde ha att göra med kvinnans förtryck i samhället. I ett patriarkaliskt samhälle ville männen vara säkra på, att deras kvinnor inte skulle ta in ett ”gökägg” i deras bo, d.v.s. ett barn från en annan man. En omogen man kan inte älska ett annat barn än sitt eget, i varje fall inte om det kommer in i familjen på det sättet (oavsett att det aldrig kan vara det oskyldiga barnets fel). Därför uppstod regler och föreskrifter i de flesta samhällen som så långt som möjligt skulle hindra, att kvinnor hade okontrollerad kontakt med andra män än deras ”ägare” (ett ord som i detta sammanhang passar bättre än ”make”…). Det gick till och med så långt, att kvinnan inte skulle få lov att njuta av sexualiteten, för då kunde hon frestas att göra det med en annan man. Ett extremt uttryck i vissa primitiva samhällen för detta vansinne är den s.k. ”kvinnliga omskärelsen” (bättre: ”kastrering”) genom att ta bort klitoris hos unga flickor, så att det skulle bli omöjligt dem att som kvinna att njuta av sexualitet. Och ändå har klitoris givits dem av Gud, eftersom Han skapade dem så! Om något är synd i det här sammanhanget, så är då detta det! Män i sådana kulturer begriper inte hur de i verkligheten indirekt kastrerar sig själva, eftersom de aldrig får någon större glädje av sexualitet med en kvinna som hatare den… Ett symptom är deras intressen för västerländska kvinnor… men mest bara för sex…

 

Ytterligare en orsak kan mycket väl vara undertryckandet av en gudomlig princip i människan. Som österländsk tantrism lär, och till och med vissa gnostiskt kristna grupper lärde, har sexualiteten med en gudomlig princip i människan att göra, som är mera eller mindre dold inom oss, för så har Gud skapat oss. Genom en spirituell sexualitet kan denna energi väckas och människan kan nå ett högre spirituellt tillstånd, ett högre medvetande och till och med upplysning. Detta är naturligtvis inte acceptabelt för makthungriga religioner, eftersom uppvaknade människor inte deltar i maktspelet. Fåren måste förbli får och de skall inte emancipera sig från kyrkans världsliga makt. En sådan sexualitet har med kärlek att göra, både mänsklig och gudomlig kärlek. En sexualitet utan kärlek torde bara dra oss djupare in i materialismens mörker. Men om två människor förenar sig i kärlek händer det någonting på en subtil nivå som vi normalt inte är medvetna om. Det är då inte bara kroppar som förens, utan också själar, och ett utbyte av subtila energier äger rum som när bådas själar. Detta kan med tiden leda till ett spirituellt uppvaknande. Det torde dock vara klart att sexualitet i kärlek inte automatiskt leder till mera spiritualitet, utan det är omvänt. Den som redan är på en andlig väg och utövar kärleksfull sexualitet kan uppleva en större andlighet. Ur kristen synpunkt gäller också här Jesu ord: Ty där två eller tre äro tillsammans i mitt namn, där är jag mitt ibland dem (Matt. 18.20)! (Hur passar då tre in här? Under motsvarande omständigheter är den tredje en själ som kommer för att inkarnera sig, eller som redan är där om kvinnan skull vara havande.)

 

Frågan om sexualitet och Bibeln har på senare tid fått en särskild aktualitet genom boken och filmen om “DaVinci-Koden”, eftersom det där påstås, att Jesus och Maria Magdalena skulle ha varit gifta och till och med ha haft ett barn. Det skulle ju betyda, att Jesus har haft sex! Han och Maria Magdalena skulle alltså ha levat i synd! ELLER INTE? Kanske finns det någonting mera bakom kulisserna för den uppståndelse som detta har väckt… en djupare och större hemlighet än den gemene osjälvständigt tänkande bibelläsaren skulle ana…

 

 

Sexualitet och Bibeln

Det finns mycket att säga om hur sexualitet förbinds med Bibeln. Men här skall jag hålla mig till det som anses vara fundamentalt i detta sammanhang, det s.k. ”syndafallet”. Först Eva, sedan Adam, åt av ”kunskapens träd” och de blev som följd därav utkastade ur Eden. Den allmänna tolkningen i kyrkans dogm är, att de skulle ha haft sex med varandra, och att just detta skulle vara syndafallet. Det är lätt att visa, att detta är nonsens. (Jfr. artikeln ”Bibelns skapelseberättelse i ny tolkning” i alphaomega 4/5 2000 sid. 44-48.)

Men först lägger vi märke till, att det finns två skapelseberättelser i Bibeln. I  1a Mosebok 1 nämns, att gudarna – i hebreiskan ’Elohim, som faktiskt är pluralis av ’Eloah, som betyder gud – skapade människorna i deras avbild. Här står klart pluralis i Bibeln: ”Låt OSS göra människor till VÅR avbild” (1. Mos. 1.26). De  skapades som man och kvinna, vilket innebär att även kvinnan är skapade i gudarnas avbild, och de skulle föröka sig flitigt. Alltså skulle de ha sex med varandra...

Jag insisterar på att använda ordet ’Elohim ordagrant, som det verkligen står, nämligen just i pluralis! Mera om detta nedan.

Den andra skapelsen kommer i 1a Mosebok 2. Här möter vi Jahveh ’Elohim – alltså en av gudarna som heter Jahveh – som först skapar Adam och sedan Eva. Han gör sig tydligen en egen skapelse och förbjuder Adam att äta av ”kunskapens träd”. Detta förbud uttalas i 1a Mos. 2.17, men Eva skapas först i 1a Mos. 2.22. När förbudet uttalades hade Adam alltså inte någon möjlig sexualpartner! Inte ens djuren hade ännu skapats i Eden. Adam var helt ensam där. Detta bestrider tolkningen av, att sexualiteten skulle vara att ”äta från kunskapens träd”.

Man tycks vilja basera tolkningen på att ordet ”känna”, som har med kunskap att göra, i Bibeln också betyder ”ha samlag med” (”Och mannen kände sin hustru Eva, och hon blev havande...”, 1a Mos. 4.1). Ordet som används i denna dubbla betydelse är jada‘. Men ”kunskapens träd” kallas inte efter jada‘. Det heter ‘az ha-da‘at i den hebreiska texten. Da‘at är ett annat ord för kunskap, visdom, som inte har en dubbel betydelse. Det kan inte också betyda samlag. Så detta passar heller inte ihop.

Den vanliga översättningen är (1 Mos. 2.17): “kunskap ens träd på gott och ont” (svenska bibeln av år 1917) men man tycks numera istället översätta “trädet som ger kunskap om gott och ont”.. Den första översättningen passar bäst till orden i den hebreiska texten, där det bara står: “kunskapens träd gott och ont” (utan “om”) och man kan förstå detta som att det handlar om en kunskap som kan användas till både gott och ont [1].

[Man må kanske tillägga, att präster och kyrkomän ofta har använt sin kunskap till det onda, att styra, kontrollera och manipulera människor...]

En annan viktig detalj tycks i ett par årtusenden ha förbigåtts. Först åt Eva ensam av trädets frukt, sedan gav hon den till Adam, som också åt av den ensam. Hur skall detta kunna ha med sexualitet att göra? I så fall hade de ju ha ”ätit av frukten” tillsammans. Och hon borde (om än inte nödvändigtvis) ha blivit havande redan då, men hon blev det först i 1a Mos. 4.1.

Sedan sägs det, att de genom att äta av frukten fick sina ögon öppnade och såg vad de inte skulle.  Bland annat såg de, att de var ”nakna”, vilket de tydligen inte skulle ha sett. Gudarna sade (återigen pluralis i Bibeln): ”Se mannen har blivit som en av OSS, så att han förstår vad gott och ont är.” 1a Mos. 3.22. De uppnådde tydligen en sorts vishet genom detta! Hur kan man uppnå detta genom att en enda gång ha samlag? Då skulle ju mänskligheten på vår jord vara den visaste i skapelsen...

Adam och Eva förvisades sedan ut ur Eden. Där fick de två söner, som tog sig kvinnor till hustrur. Var kom då dessa kvinnor ifrån? De kan väl inte ha varit deras systrar? Skulle det vara fråga om incest? Naturligtvis inte. Ovan nämndes, att Bibeln har två berättelser om människornas skapelse. Utanför Eden fanns tydligen andra människor, som hade uppstått ur den första skapelsen, och dit kom Adam och Eva.

Det är helt tydligt, att ”äta av kunskapens träd” inte kan ha med sexualitet att göra. Den tolkningen passar ”varken fram eller bak”, som man säger på tyska. Det trädets frukt måste därför vara något annat, men vad?

 

Det är intressant, att ”livets träd” i den hebreiska texten egentligen heter ”livens träd”, ‘az ha-chajijm, eftersom chajijm är pluralis av chai = ”liv” (ha är den bestämda artikeln).

 

 

SAMMANFATTNING

  1. Förbudet att äta från kunskapens träd uttalades innan Adam hade en möjlig sexualpartner och till och med innan Gud hade beslutat sig för att skapa Eva.
  2. De åt av trädet var för sig. Sexualitet är inte något som var och en gör för sig själv (utom masturbation, men den kan knappast kallas sexualitet). Sexualitet är något som två människor gör tillsammans. Eva skulle nog annars ha blivit havande redan där.
  3. Det hebreiska ordet för “känna (till), kunna” är här ett annat än det ord som dubbeltydigt också kan betyda “samlag”.
  4. Varför skulle 1 Mos. 1 påbjuda sexualitet (och därmed förökning) och 1. Mos. 2 förbjuda den?
  5. Eller med andra ord: Varför skulle Gud ge oss sexualorgan och sedan förbjuda oss att använda dem?
  6. Varför skulle Gud ge kvinnan en klitoris och sedan förbjuda henne att njuta av sexualitet? Dess enda funktion är att utlösa orgasm. Den har ingen funktion i samband med befruktningen. Kvinnor utan klitoris kan lika lätt bli med barn som andra kvinnor (se nedan).
 

 

Men är inte ’Elohim pluralis majestatis?

Den första satsen i Bibeln lyder i sedvanlig översättning: ”I begynnelsen skapade Gud himlen och jorden”. Det hebreiska ordet, som här har översatts med Gud, är ’Elohim. Det är ett språkligt faktum, som ingen kan bestrida, att ordet står i pluralis och ordagrant betyder ”gudar”. Man har då velat förklara detta som pluralis majestatis. Något som inte verkar vara brukligt i det hebreiska språket. Detta ser ut som en undanflykt för att sopa en pinsam fråga under mattan...

På hebreiska lyder satsen: Bere’shijt bara’ ’Elohim ’et ha shamajim ve-’et ha ’arez. Man har velat översätta den så här: ”I begynnelsen skapade gudarna himlen och jorden”, men detta håller inte, därför att verbet bara = skapa står i singularis. Förresten står också ordet för himmel, shamaj, i pluralis: shamajim. Men det finns en lösning på problemet.

Enligt kabbalistiska källor kan ordet bere’shijt betyda inte bara ”begynnelse” utan också ”den förste”, ”den ursprunglige” – den första entiteten som fanns, alltså den högste Guden. Det lilla ordet ’et kan betraktas som ackusativpartikel, men kan också översättas som ”med” (i ve-’et betyder ve”och”, alltså: ”och med”). Nu kommer vi till följande översättning, som stämmer grammatikaliskt: ”Den Ursprunglige skapade gudarna [tillsammans] med himlarna och med jorden.” Den översättningen talar då om en ursprunglig skapare, som först skapade ”gudar” och kosmiska världar, däribland jorden. Enligt 1a Mos. 2 torde då Jahveh vara en av dessa gudar, en av ’Elohim. ’Elohim betraktas av en del snarare som skapelsegudar, som i sin tur skapar andra varelser – människor, djur och väster, vilket ju också Jahveh gjorde.

Den konventionella och “dogmatiskt godkända” översättning av bere’shijt baseras på be = ”in, vid” och re’shijt = ”begynnelse, början”. Men enligt ordböcker (som Gesenius’ Hebrew and Chaldee Lexicon) betyder re’shijt också ”den första (av sitt slag)” och be kan också hänföra till ”ursprung”. Därför kan bere’shijt också förstås som ett något tautologiskt uttryck med betydelsen ”den ursprunglige förste” (eller ”den allra förste”). En kabbalistisk tolkning är att se ordet som en kombination av bejt = ”hus, boning, vistelseort” med ordet re’sh = ”den högste, Herren”, placerat inuti bejt (mellan be och jt). Detta skall då betyda ”Herren i sin boning”.

Men det finns litet mera märkvärdigheter i denna mening. Om man fortfarande vill översätta med “begynnelse” borde det lyda “i EN begynnelse” och inte “i begynnelsen” (vilket skulle heta bare’shijt – en sammandragning av be-ha-re’shijt – och inte bere’shijt). Detta tycks inte göra en större skillnad, men det står dock i obestämd form, nästan som om det kunde ha funnits mera än en begynnelse (ungefär som “i en av begynnelserna”). Eller den form som ursprungstexten har kunde vara genitiv, som “begynnelsens” eller här snarare “i begynnelse av” Guds skapelse. Detta tycks heller inte göra någon stor skillnad, men i så fall skulle verbet “skapa” ha en annan grammatikalisk form [1]. Sådana små oegentligheter försvinner också om vi accepterar den kabbalistiska idén, att bere’shijt kunde förstås som ”den förste”.

 

 

Babyloniska källor

Under 1800-talets lopp lyckades man dechiffrera kilskriftstavlorna, som hade hittats i fr.a. Mesopotamien (flera hittades senare). En babylonisk skapelseberättelse framträdde, som efter de två första orden i den brukar kallas Enûma elish (”När därovan”). Denna hade på många ställen påfallande likheter med den bibliska. Språkforskare och etnologer som befattar sig med detta har för det mesta den uppfattningen, att Bibelns version är en kortfattad och ”hebreiserad” version av den babyloniska. Kyrkorna och även rabbinerna värjer sig mot detta och vill helst inte befatta sig med frågan.

I Enûma elish beskrivs hur ett antal gudar förde krig i kosmiska världar, och hur därvid jorden uppstod. De skapade sedan människor på jorden. Andra kilskriftstavlor beskriver, att de första skapelseexperimenten var misslyckade. Men sedan lyckades experimenten och människan var skapad. Hon skapades för att tjäna gudarna. [2]

Dessa gudar hade gjort uppror mot den högste guden, den ursprungliga skaparen, Apsû. Han hade med sin maka, urmodern och gudinnan Tiâmat, skapat de första gudarna, som alltså vände sig från dem och sedan gjorde egna skapelser. Apsû och Tiâmat svartmålas därför och betecknas som onda. Men det vore ju synnerligen märkligt om det ursprungliga skaparparet skulle vara ont! Detta måste ses i samband med gudarnas uppror mot dem, i strävan att göra sig oberoende och självständiga.

Ser vi här inte en ursprungligare variant av ”syndafallet”? Är det inte egentligen upproret mot Apsû och Tiâmat – som helt klart beskrivs som de första entiteterna som fanns – som är det verkliga syndafallet? Apsû och Tiâmat kan förresten uppfattas som Urskaparens manliga resp. kvinnliga sida. Sedan har av dem skapade gudar på jorden upprättat religioner och fått människorna att tro, att de vore de ursprungliga skaparna, och särskilt en av dem. I den judisk-kristna religionen blev denne kallad Jahveh.

Ett annat pinsamt faktum för teologin är, att senare årtiondens religionshistoriska forskning klart visar, att den ursprungliga hebreiska religionen inte var monoteistisk, utan började bli det först under den egyptiska fångenskapen [3]. I början fanns flera gudar och gudinnor. Den högste guden kallas där ’El Elijon. En av hans söner är Jahveh, som har en maka, gudinnan ’Asherah. I monoteistisk-patriarkaliska strävanden ”förbjöds” sedan ’Asherah i religionen. Bibelns senare böcker uttalar bl.a. ett förbud mot att ”plantera ett träd” vid Jahvehs altare. Trädet är ’Asheras symbol (5 Mos. 16,21, här står ’asherah i den hebreiska texten) . Ordet ’asherah förekommer omkring 40 gånger i Bibelns hebreiska text, men översätts vanligen missledande som just ”träd” eller som ”dunge”. Det blev alltså förbjudet att ställa en ’Asherah-bild (eller -symbol) vid Jahvehs altare . (Märkligt nog förekommer ’ashera i både manlig och kvinnlig form i Bibeln; när det står i manlig form, syftar det tydligen inte till gudinnan själv, utan till hennes symbol).

 

 

En hypotes om träden i Eden

Man har i förvånansvärt ringa omfattning sökt en förklaring till vad träden i Eden skulle vara för något. En del vill förklara ”livets träd” som dadelpalmen, eftersom dadlar är ett viktigt näringsmedel i Mellanöstern. Detta verkar väl naivt... och är svårt att passa ihop med ”kunskapens träd” i den populära tolkningen som sexualitet. Den senare tolkningen passar ju så bra in i ett kyrkligt maktspel, att man har velat ha den så.

För att försöka finna en tolkning som hjälper vidare har jag sökt i många hebreiska ordböcker. Ordet ‘az översätts vanligen som ”träd” eller ”trä”. Men mycket få ordböcker nämner också betydelsen ”gren”. Detta fick det att ”klicka till”. En gren är ju egentligen en trädgren, men begreppet kan också användas på en förgrening av en väg. Kunde de två träden ha med två möjliga livsvägar att göra?

Intressant nog nämner en ordbok också, att ‘az etymologiskt hänger ihop med det grekiska ordet ozos, som just betyder gren. Men bara ett fåtal hebreiska ordböcker anger ”gren” som ett direkt översättningsalternativ.

Om vi nu tar upp den betydelsen av ordet, kunde man ställa upp följande hypotes. Att ”äta av livets träd” kunde då betyda att gå den livsvägen, den grenen av två möjliga livsvägar, som innebär, att man lever ur sin intuition, sin känsla och ”ur hjärtat”. Den livgivande själens väg. Att ”äta av kunskapens träd” skulle då betyda, att gå en annan livsväg, på vilken man lever ur sitt rationella förstånd och sitt ego, varvid det själsliga jaget förträngs till att bli ett omedvetet jag. Det kalla förståndets väg. Detta är naturligtvis spekulativt men definitivt mera meningsfullt än den ”sexuella” feltolkningen av ”kunskapens träd”.

(Det har också påståtts, att ”äta av livets träd” skulle betyda, att man lever på andlig näring, eller snarare andliga energier, och att ”äta från kunskapens träd” skulle vara att leva på fysisk näring. Det torde dock vara svårt att förbinda det senare med ”kunskap”, och om vi egentligen skulle leva på andlig näring, varför har vi då skapats med ett matsmältningssystem?)

 

 

Maria Magdalena och Jesus

Låt oss först ta upp påståendet, att Maria Magdalena skulle ha varit en prostituerad. Det finns ingenting i Bibeln som bekräftar, att hon och den prostituerade som nämns i Lukas 7:36-50 skulle vara samma person. Den förste som påstod detta var påven Gregorius I år 591, tydligen i avsikt att skapa vanrykte. År 1969 har dock kyrkan vid det 2a Vatikankonciliet förklarat detta vara ett misstag och distanserat sig från ett sådant påstående.

Om det nu skulle vara fråga om samma person, eller ej: Jesus förlät den prostituerade. Hur kan vi då vara så högfärdiga, att vi vill fördöma en person som Jesus har förlåtit? Men detta är bara en notis i kanten, eftersom det inte handlar om samma person.

Eftersom nu Gud (eller gudarna…)  har skapat oss som man och kvinna och givit oss könsorgan, är det tydligt, att sexualiteten är given oss av Gud. Den kan visserligen missbrukas, liksom nästan allt annat också. Men det kan inte vara ett missbruk att njuta och ha glädje av den – varför skulle annars Gud ha givit kvinnan en klitoris? Detta organ (dess enda funktion tycks vara att möjliggöra orgasm) behöver hon ju inte för befruktningen, utan hon kan bli havande utan både glädje och njutning, men en man skulle knappast göra henne med barn utan det vore honom högst angenämt. Detta är inget missbruk. Det största missbruket är däremot när en av de båda mot sin vilja tvingas till att deltaga. Äkta sexualitet är en kärleksakt, en förening i kärlek. Sex bara för skojs skull är inte vad den borde vara, men om det för båda personerna sker frivilligt och utan tvång, vad kan då vara fel? Vem skulle detta skada? Sexualiteten kan förstås också bli till ett sjukligt begär. Då blir den återigen fel och missbruklig. Men en sexuell förening i ömsesidig kärlek kan aldrig vara fel. Kriteriet och nyckeln är kärleken!

Varför skulle vi då vilja ”kastrera” Jesus och vänta oss av honom, att han skull leve som en eunuck? Vad skulle kristenheten ha att förlora, om han skulle ha varit gift? Ingenting! Det har också påståtts, att bröllopet i Kana (Joh. 2:1-11) i verkligheten skulle ha varit hans bröllop med Maria Magdalena. Ingenting talar emot detta i Bibeln, utan denna tolkning kvarstår som möjlig. Och om vi antar detta som en möjlighet, varför skulle de då inte också ha haft barn?

 

I några få apokryfa texter finns antydningar om, att Maria Magdalena och Jesus skulle ha varit ett par. En sådan text är Philippusevangeliet. Teologerna daterar den texten till slutet av det första eller början av det andra århundradet och vill därmed påstå, att texten skulle vara ett påfund, eftersom den uppstod för sent. Detta bevisar bara en sak: Det äldsta manuskriptet som vi har kan dateras till omkring år 200, det vill säga, papperet (eller papyrusmaterialet) som det skrevs på. Detta bevisar dock inte, att informationen i den inte skulle kunna vara betydligt äldre – antingen given vidare muntligt eller nedskriven i ännu äldre texter som har gått förlorade. Enbart manuskriptdateringar kan inte bevisa, att innehållet inte skulle kunna vara äldre.

Traditionen berättar, att Maria Magdalena, hennes och Jesu dotter och några andra flydde från Israel i en båt eller ett mindre skepp, och att de efter en lång resa gick iland i Camargue i södra Frankrike. Där ligger idag en liten stad: Les-Saintes-Maries-de-la-Mer (se ”History” > The Provençal Legend på denna websida). Eller kanske Maria Magdalena fortfarande var havande när hon steg iland. Detta skulle vara början av en Jesus-blodlinje i södra Frankrike. Ett påhitt? Vem kan verkligen bevisa, att det skulle vara så? Och varför skulle det vara så hemskt om det vore sant?

Som jag har visat i min bok Reinkarnation, Christentum und das kirchliche Dogma [4] (kan nedladdas i engelsk översättning här), har den kyrkliga liturgin inte en enda bön för att Kristus snart skulle återkomma! Det ser ut som om man inte önskar hans återkomst, för den skulle innebära slutet på kyrkans makt. Den skulle då få överlämna makten åt Kristus och stå till svars för allt som den har gjort fel. ”Det är vi som nu har makten, Kristus kan vänta…”

Om det verkligen skulle finnas en blodlinje med gener som härstammar från Jesus, så skulle väl då kyrkan vilja förinta den!

I södra Frankrike fanns en stor och viktig folkgrupp, nämligen katarerna. Deras världsbild skiljde sig starkt från kyrkans och de lärde till och med reinkarnationen. De höll sig strängt till Jesu lära. Det tog till exempel hans ord ”Du skall inte döda” så på allvar, att de var vegetarianer. På 1200-talet utrotades de helt i ett av kyrkan organiserat folkmord, en holocaust mot katarerna. Motivationen var, att de skulle vara ”kättare” (order kommer just av ”katarer”). Men varför genomfördes då ett så fullständigt folkmord, grundligare än mot andra ”kättare”? Kunde det tänkas, att en hemlig motivation var, att utsläcka en Jesus-blodlinje som kunde förmodas finnas bland katarerna?

Vore det då inte en mycket raffinerad strategi, om Jesus, som dödades av sina motståndare, i hemlighet efterlämnade en blodlinje som ingen skulle kunna bekämpa? Så som hans föräldrar genom flykten till Egypten kunde undgå Herodes massmord på barn, kunde kanske hans gener undgå motståndarna genom en ”flykt till Frankrike”, för att sedan därifrån sprida sig i mänskligheten. Skulle inte detta vara en slug strategi? Kunde man då inte vänta sig Kristi återkomst genom någon som bär hans gener? Inte nödvändigtvis, men kanske. Är det detta, som kyrkan ville förhindra (se min ovannämnda bok)?

Denna ovanligt grundliga holocaust mot katarerna (ingen överlevde – inte ens ett barn, en kvinna eller en gammal man) under förevändning av ”kätteri” – till vilken deras lära om reinkarnation hörde! – tycks mig kunna bekräfta idén om en Jesus-blodlinje inom en del av mänskligheten, eftersom detta som en hemlig motivation skulle verka mycket meningsfullt (ur kyrkans dåtida hemliga synpunkt) … och det ger oss hopp om att blodlinjens utsläckande inte var 100%-ig… om att en del av den överlevde… och om att framtiden kommer att visa det goda som kan uppstå därav…

När det gäller katarernas inställning till sexualitet har det sagts, att de var emot den. Men det är inte så enkelt som en del människor som vill ha abstinens gärna vill få det att se ut. Katarerna lärde reinkarnationen och att den här världen är på mörkersidan av en dualitet. Vår strävan skall vara att inte mera behöva vara in den här världen. Genom sexualitet uppstår nya kroppar som själar inkarnerar sig i. Den verkliga tanken bakom deras inställning till sexualitet är att ge själar så få möjligheter som möjligt att inkarnera i den här världen!

 

 

Har kyrkan och kristenheten en hemlig historia?

Så som utvecklingen har varit under 2000 år torde följande hypotes kunna vara sannolik eller åtminstone möjlig.

Negativa krafter hade för 2000 år sedan i stor omfattning makten över människorna. Sedan kom Jesus och började lära en ny spiritualitet, en ny religionsbetraktelse, varigenom sakta information om en sådan negativ makt delgavs människorna och han visade en väg till frihet. De negativa makterna var bekymrade och manipulerade översteprästen Kaiphas, så att Jesus till slut blev dödad. De hoppades, att den rörelse som Jesus hade givit upphov till skulle långsamt upplösas och försvinna. Men det blev tvärtom, den växte och blev starkare. Jesu död blev effektivt till ett offer som gav rörelsen mera kraft. Därför måste de negativa krafterna utveckla en ny strategi. De ville omgestalta kristenheten och vända den till att tjäna deras egna intressen. Först infiltrerade de den tidiga kristendomen och använde Paulus till detta – en person som aldrig hade känt Jesus och började som en förföljare av kristna – som ett antagligen mera eller mindre omedvetet verktyg för denna omgestaltning. Den paulinska kristendomen vann med tiden i makt gentemot den gnostiska kristendomen. Genom kejsaren Konstantin upphöjdes sedan den paulinska (pseudo-)kristendomen till att bli en kyrka. Den ursprungligare gnostiska kristendomen förklarades vara kätteri. En kyrka som med rått våld undanröjde motståndare och konkurrensrörelser genom mordiska korståg, inkvisition, förbränning av s.k. ”häxor”, startande och stöd av krig, o.s.v., etc., m.m…., i handlingar som direkt strider mot Jesu lära… och dessa makter behärskar fortfarande till stor del mänskligheten.

Med tanke på denna hypotetiska ”hemliga historia” framträder diskussionen ovan av ett möjligt samband mellan holocausten mot katarerna och en möjlig Jesus-blodlinje i ett nytt ljus.

 

Som en ytterligare hypotes kan vi därför anta, att den form av kristendom, som ursprungligen låg Jesu lära närmast, var huvudrörelsen inom den gnostiska kristendomen. Den kristna gnosticismen var i varje fall inte senare än den paulinska kristendomen och uppstod nästan 300 år före den dogm som infördes med kyrkan, som grundades in Nicaea år 325. Katarerversionen av den gnostiska kristendomen kan ha varit den äktaste kristendomen som vi någonsin har haft… Den gnostiska kristendomens världsbild, som lärde reinkarnationen, passar bäst till fenomen som spontana minnen från tidigare liv och regressionsupplevelser.

 

Se den nyligen publicerade artikeln http://www.bibliotecapleyades.net/biblianazar/esp_biblianazar_50.htm

 

Två Kristussar?

Kanske finns det två Kristussar? Den äkta, som förkroppsligades för oss som Jesus, och en av dogmen skapad sken-Kristus, som skulle tjäna en förvärldsligad kyrkas politik. Den nya boken av påven: Jesus från Nazareth, som då han började skriva den kanske fortfarande var Joseph Ratzinger, bestrider som väntat en relation mellan Maria Magdalena och Jesus. Detta torde också vara sant – när det gäller den andra Jesus, den som dogmen har skapat, och kanske bara för honom...

 

”Man ser bättre med hjärtat. Det väsentliga är osynligt för ögonen”

Antoine de Saint-Exupéry: Den lille prinsen, kap. XXI

 

 

Referenser:

  1. Åke Lundqvist: Vildåsnans törst, Albert Bonniers, Falun, 2006 (en bok om den hebreiska bibeln).
  2. 2Alexander Heidel: The Babylonian Genesis, University of Chicago Press, Chicago, 2a uppl. 1960.
  3. Ein Gott Allein?, föredrag hållna vid ett kollokvium, utg. av Walter Dietrich och Martin A. Klopfenstein,Universitätsverlag, Freiburg (Schweiz), 1994.
  4. Jan Erik Sigdell: Reinkarnation, Christentum und das kirchliche Dogma, Ibera, Wien, 2001.
 

 

[Anm.: I transliteration från hebreiskan användes som beteckning för bokstaven ’aleph och som beteckning för bokstaven ‘ajin. För övrigt har transliterationen gjorts i överensstämmelse med bokstäverna i resp. hebreiskt ord och inte, som ofta annars vanligt, ganska fonetiskt. Därför t.ex.: bere’shijt och inte bere’shīt med ett långt ”i”, eftersom ordet i hebreisk skrift faktiskt har kombinationen ”ij”, dvs. vokalen ”i” tillordnad föregående bokstav plus konsonanten ”j” som tecken för i-ljudets förlängning.]